Inaugurare

 

Primul care are propunerea ridicării unui alt teatru, deoarece clădirea primului era neîncăpătoare datorită interesului crescut al arădenilor pentru spectacolele de teatru, a fost baronul Banhidy Bela în anul 1862. Lipsa fondurilor oprește orice inițiativă, până când primarul Atzel Peter contractează un împrumut de 700.000 de florini. Adăugând la această sumă și donațiile arădenilor, s-a decis lansarea unei comenzi către arhitectul Antoniu Czigler. Datorită unor dispute legate de exteriorul teatrului, lucrările încep abia în anul 1869 sub directa supraveghere a arhitectului Skalnitzky. Vestea că însuși împăratul Franz Iosef urma să fie prezent la inaugurare a provocat o grăbire a lucrărilor la teatru.

Evenimentul a avut loc pe data de 21 septembrie 1874 când alături de elitele arădene și 1250 de spectatori, a apărut însuși împăratul însoțit de prinții Albrecht, Iosif și Johann. Trupa Teatrului Național din Budapesta a prezentat un prolog de Szasz Karoly și comedia Vânătoarea din Matra de Fay. După primul act, Franz Iosef se retrage spunând că “teatrul ca frumusețe și ca onorata asistență sunt demne de orice capitală.” Înainte de plecare el a donat 600 de florini așezământului și 500 florini celor nevoiași.

Un eveniment tragic s-a petrecut la 18 februarie 1883 când după o repetiție a piesei Henric al IV-lea, un incendiu a transformat în scrum sala teatrului. Autoritatiile s-au mobilizat și l-au angajat pe arhitectul Halmai Andor pentru elaborarea unui proiect pentru o nouă sală. Datorită unui efort susținut teatrul este redeschis pe data de 1 octombrie 1885, redevenind unul dintre principalele lăcașuri de cultură ale orașului.

IOA_7990[1]

 

Arhitectură

Edificiul în stil neoclasic îşi are intrarea principală perpendicular pe axul bulevardului, marcată de coloane ce susţin un fronton. Faţada în stil neoclasic a fost proiectată de către arhitectul arădean Miloş Cristea, între cele 5 coloane urmând să fie amplasate şi trei muze, iar frontonul a fost decorat cu un basorelief.

DSC_0594

Descriere

 

Pe fațada principală, deasupra celor trei porți așezate sub trei arcade, se ridică șase pilaștri masivi cu capetele în stil corintic; ei susțin un triptic în formă de triunghi. În interior a fost așezat basorelief intitulat “Construirea socialismului”, realizat din piatră artificială, cu o lungime de 19 metri, iar la centru o înălțime de 4 metri. A fost realizat de către sculptorii Valeriu Brudascu, Livia Cernenski și Emil Vitroel, aflați sub conducerea lui Ioan Tolan.

Teatrul_de_Stat_Ioan_Slavici_Arad_-_vedere_fatada_vestica

 

Sursa articol: wikipedia.org / aradcityguide.ro

Sursa foto: lutzifer videophotography /  Ioana Pintea / wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *