Palatul Administrativ din Arad adăpostește Primăria Municipiului Arad şi Instituţia Prefectului Judeţului Arad. Clădirea reprezintă una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice din oraş.

Istoric

Palatul Administrativ din Arad a fost construit între anii 1872 – ­1876 şi inaugurat în 1877, la terminarea finisărilor sălii festive. Terenul de 4.320 mp pe care trebuia construit a aparținut inițial Oficiului Salin (Sărăriei).

Arhitectul Odon Lechner de la Budapesta a câştigat concursul internațional pentru proiectarea noului sediu al Primăriei Arad, fiind selectat dintre cei 17 arhitecţi participanţi. Proiectul a suferit diverse modificări în timpul construcţiei, din motive financiare.

Construită în forma literei „U”, lipsită de calcan, clădirea a fost considerată un adevărat „Palazzo del Municipio”, reflectând posibilitățile și, totodată, voința cetățenilor de a ține pasul cu tendinţa de modernizare caracteristică Europei.

Turnul central, înalt de 54 m, estompa cele patru turnuri de la extremități. Orologiul din vârful turnului a fost adus din Olanda., iar clopotul său a funcționat aproape un secol, marcând fiecare jumătate de oră. După 1989, acesta a fost complet renovat, iar odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, melodia cântată la ore fixe a fost schimbată cu imnul Europei.

Cele 90 de încăperi inițiale, folosite ca birouri, erau ocupate de 167 de funcționari administrativi. La etaj, în sala mare cu balcon, aveau loc întâlnirile celor aproape 200 de deputați municipali.

Arhitectură

Clădirea reprezintă una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice din Arad. Fațadele regulate sunt ritmate și decorate de elemente clasiciste, iar rezalitul central al fațadei principale are bogate referințe neorenascentiste. Stilul clădirii îmbină neorenascentismul flamand cu stilul primăriilor medievale târzii.

 

Sursa articol: aradcityguide.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *