Palatul Cenad este un edificiu aflat pe Bulevardul Revoluției în municipiul Arad, fiind una dintre cele mai impunătoare imobile ale orașului. A fost construit între anii 18921894, de către societatea de cale ferată Arad-Cenad, după planurile arhitectului Jivaszek. Clădirea face parte din ansamblul urbanistic al Pieței Primăriei ridicat într-o combinație de stiluri eclectic și neoclasic, cu o arhitectură bogat ornamentată în stil clasic și renascentist ce prezintă elemente decorative care îi trădează menirea ca funcționalitate. Este vorba de zeul comerțului Mercur, a cărui figură este reprezentată pe frontispiciul edificiului.

cenad 01

Initial, Palatul Cenad a fost sediul Societatii de cale ferata Arad-Cenad, dat in folosinta in anul 1887, remarcandu-se prin acoperisul prevazut cu interesante turnuri a caror ornamentatie oglindeste specificul arhitecturii aradene de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Dupa Revolutie, mare parte din spatiile de la parterul Palatului Cenad au fost acordate partidelor, parlamentarilor si asociatiilor, ca sedii. In anul 1994, Palatul Cenad a trecut, impreuna cu vecinul sau de piata, Palatul Administrativ, in proprietatea statului roman si in administrarea Prefecturii Arad.

Sursa: wikipedia.org / aradnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *