Edificiul etalează o multitudine de stiluri, conform epocii în care a fost ridicat. Fațada principală e inspirată din modelele templelor grecești. Se remarcă scările monumentale, coloanele cu capiteluri și frontonul triunghiular decorat cu un basorelief dedicat muzelor (lucrat de sculptorul Geza Rubleczky). Deasupra clădirii se înalță un turn masiv cu o bază pătrată.

În dreapta și în stânga fațadei principale se formează două aripi prevăzute cu scări decorative care duc la intrările laterale; fiecare aripă are câte un turn mic, cu bază poligonală. Cele două aripi laterale sunt dominate de elemente ale Renașterii, vizibile mai ales în forma și decorația ferestrelor de la parter.

În cea de-a patra latură a clădirii, care se află spre parc, elementele cele mai pregnante sunt inspirate din castelul Huniazilor.

În interior sunt demne de menționat vitraliile florale ale sălii de spectacol și din holul de onoare, decorația metopelor, feroneria vegetală și geometrică,candelabrele și aplicele.

Actualmente, clădirea Palatului Cultural adăpostește sediile Muzeului Județean și ale Filarmonicii de Stat.

800px-Palatul_Cultural_Arad

Istoric

Construirea edificiului a fost iniţiată încă din anul 1901 de către Societatea Culturală Kölcsey din Arad, care a început demersurile pentru a ridica o clădire care să adăpostească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte. Tot atunci s­-a preconizat şi înfiinţarea unei galerii de artă.

Arhitectul arădean Ludovic Szántay a fost desemnat să execute un plan al clădirii. A fost ales locul actual şi, după aprobarea definitivă, au început pregătirile pentru construirea Palatului. Din lipsă de fonduri, lucrările au stagnat până în anul 1910. În toamna anului 1912, construcţia Palatului era pe terminate, iar o parte din colecţiile muzeului au fost deja mutate în noile încăperi ale clădirii.

Inaugurarea festivă a avut loc în 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a Palatului, concert care a inclus piese ale unor mari compozitori, precum Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.

În perioada următoare, publicul arădean a fost martor la concerte ale multor personalităţi muzicale din ţară şi străinătate, printre care s-a numărat şi marele compozitor şi violonist George Enescu.

În prezent, clădirea Palatului Cultural adăposteşte sediile Complexului Muzeal Arad, Sala de Căsătorii a Muncipiului Arad şi sala Filarmonicii de Stat Arad.

Arhitectura

Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Faţada, în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de coloane masive în stil corintic, iar deasupra lui se află un turn masiv. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene. În partea din spate, se regăsesc unele elementele preluate din construcţia castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică. Holul central al clădirii este lucrat în marmură de Moneasa.

 

Sursa: wikipedia.org / aradcityguide.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *