Cazinoul din Arad este o clădire monument istoric aflată pe Bulevardul General Dragalina nr. 27, în municipiul Arad. Clădirea a fost construită în stil neobaroc și a fost finalizată în anul 1872.

800px-Cazinoul_din_Arad

Istoric

Clădirea cazinoului, la începuturi, a avut o frumoasă gradină de vară pe care clienții o preferau în perioadele calde ale anului. În timpul iernii, perimetrul din fața Cazinoului era folosit sub formă de patinoar.

Un loc deosebit de îndrăgit de tineretul arădean al vremii, Cazinoul funcționa încă dinaintea finalizării actualului dig între râul Mureș și oraș, astfel că din grădina de vară a localului, panorama riverană a Mureșului oferea o vedere nemaipomenită.

Cazinoul atrăgea clienți din rândurile protipendadei și intelectualității arădene, printre aceștia numărându-se politicieni precum: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ioan Slavici, primarul Salacz Gyula, actori ai teatrului arădean etc.

Arhitectură

Clădirea este redată în stil eclectic, în arhitectura acesteia regăsindu-se elemente neoclasiciste și neobaroce. Pe toate cele patru faţade pot fi observați pilaştri cu capiteluri corintice, cu o bogată ornamentaţie stucco.

sursa: aradcityguide.ro / wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *