Turnul de apă este o clădire din municipiul Arad, realizată după planurile arhitectuui Miklós Ybl, care a folosit ca model donjonul unei cetăți medievale.

Turnul de apă are o înălțime de 35 metri și a fost dat în folosință în anul 1896, pentru aprovizionarea cu apă a orașului și pentru semnalarea incendiilor, motiv pentru care a fost ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor. La momentul construirii, a fost cea mai înaltă clădire a orașului. Este o construcție masivă din piatră și cărămidă, ce se remarcă prin decorația balcoanelor și a ferestrelor. Turnul a funcționat până în anul 1956 pentru aprovizionarea cu apă.

Turnul_de_apă (1)

Din 1990 turnul este în proprietate particulară, găzduind galeria de artă “Turnul de apă”, care are o expoziție permanentă a apei, și multe expoziții de artă sau tematice.

Spațiul expozițional se întinde pe 5 niveluri:

  • la etajul I sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici.
  • la etajul II sunt prezentate lucrări ale anilor ’70 – ’80, realizate de pictori arădeni.
  • la etajul III este expoziția Apa domestică, care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului.
  • la etajul IV se prezintă tradițiile pompierilor din Arad și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului de-a lungul timpului.
  • la etajul V se găsește bazinul de apă, cu o capacitate de 400 de tone, în care acum se poate urca pe o scară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *