Stadionul Francisc Neuman, cunoscut și ca Stadionul UTA, este o arenă sportivă din orașul Arad, România, construită începând cu anul 1940 și inaugurată pe 1 septembrie 1946 cu ocazia meciului UTA Arad – Ciocanul 1-0, la acea vreme fiind considerat cel mai frumos stadion din țară.Baronul Francisc Neuman a fost un admirator al formației Arsenal FC. Astfel el a încercat să construiască un mic Highbury la Arad, importând atât forma stadionului londonez de atunci, cât și culorile “tunarilor”.

Stadionuta
La momentul inaugurării stadionul era cel mai frumos din întreaga ţară. Se spune chiar că iarba de pe gazon ar fi fost cu containerele adusă din Anglia. Fapt mai puţin cunoscut, sau poate chiar uitat, pe lângă ITA, baronul a mai deţinut o echipă de fotbal, auxiliară fabricii de spirt şi drojdie – Indagrara. Aceasta a activat însă doar în diviziile inferioare. A fost exigent şi a luptat întotdeauna pentru a fi pe primul loc. A achiziţionat cei mai buni jucători din ţară şi a impus standardele cele mai înalte. A recompensat întotdeauna meritul şi valoarea. La victorii fotbalişti ITA-ei erau premiaţi de el personal, în bani sau chiar, după cum s-a întâmplat o dată, în biciclete.

Cu timpul s-au făcut destule modificări estetice, care au mai schimbat fața arenei. Totul culminând cu vara anului 2006, când, pentru a obține licența de disputare a meciurilor pentru Liga I, stadionul a suferit cele mai mari modificări de cosmetizare și reparații

Stadionul municipal Francisc Neumann va fi transformat într-o arenă ultramodernă. Valoarea totală a investiției se ridică la circa 10 milioane de euro. Noul stadion va avea o capacitate de 12.548 de locuri și o parcare cu 300 de locuri pentru autoturisme și 20 pentru autocare.

sursa articol: adevarul.ro / wikipedia.org

sursa foto : uta-arad.com / wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *